Translate

srijeda, 19. studenoga 2014.

Zimska jela u Buffet "Dalmacija"


Sarma

Sarma s pireom  


   porcija 40,00 kn

Znate li što je sarma?

Riječ sarma proizlazi od turskog glagola 'sarmak', što znači umotati.

Sarma se priprema od mljevenog mesa, riže, luka i različitih začina. Smjesa se zatim zamota u listove, najčešće kupusa (svježeg ili kiselog), blitve, vinove loze, i sl. Umotano meso kuha se nekoliko sati s dodacima slanine ili sušenoga mesa. Na kraju se dodaje brašno poprženo na masti.
Vegetarijanske sarme obično se pripremaju sa sejtanom ili s nekom od žitarica.
Izabrali smo za vas video Recepti za svaki dan:


Sarma je toliko slična turskoj 'dolmi' da se oba termina koriste za sarmu, a kako bi ih se razlikovalo, najčešće se samo doda vrsta povrća u ime, kao na primjer lahana sarma (kupus) ili japrak sarma (listovi vinove loze). Narodi jugoistočne Europe uglavnom za umatanje koriste kiseli kupus.
Kod nas se u sarmu dodaje dimljena slanina narezeana na kockice, a kuha se u loncu sa sušenom svinjetinom, pršutom ili kobasicama. 
U Dalmaciji su poznati harambašići u koje ne ide riža, meso je sjeckano, ne mljeveno, a od začina se koriste limun, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Priprema harambašića je, uz Sinjsku alku, na popisu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture Hrvatske.

Nema komentara:

Objavi komentar